Monday, August 25, 2014

EXORA DVD PLAYER - PLAYING MOVIES WITH COMPATIBLE FORMATS


This was an old post. Another method of converting video files can be found here



Proton Exora DVD Player will have no issue in playing the DVD disc – Original or contraband, yes, proton got that covered for you.

(And yes, for RM80k plus of MPV, the radio don’t even have a USB port for playing music...boring)

However, in this millennium where disc is considered a space clutter, having a digital movie is a must for a city dweller (especially miserable guy like me).

And to add the joy, most of your day will be spent traveling to work, school, kindergarten (and repeat,.. say....for the rest of your life..)

Having a family with 4 children can give you happiness or high blood pressure and keeping them accompany is essential during traveling.

Back to the DVD player, the invention to divert your child’s intention to a small screen above would be the best choice – luring with entertainment.

Hooray..!! the DVD player is equipped with USB port – meaning to say that I can play movie through via portable data storage.

The DVD player only plays with compatible file format i.e avi (with codex xvid), movie clip, rmvb and few other unknown files.

It can’t play the most common files downloaded from the internet via Piratebay or torrent i.e mp4 and mkv. I have hundreds of files at these type of format which can’t be played.

The only way to play this type of file (MP4 and MKV) is to convert it first using your PC. 

Just to make it simple : the objective here is to convert your favorite movie to Mpeg1

Here it goes :

Step 1 : Download a MP4 to Mpeg converter
Most of full version converter will need to be purchased, but you can download it free from Pirate Bay.
I use WIN X HD Converter Deluxe. Once downloaded, install it and apply the registration code (come together in the txt file – cut and paste in the registration column) – and you’re done.


Step 2 : Open the WIN X HD Converter Deluxe
 







  

Step 3 : Choose your Movie File – You can select multiple files and convert at the same time



Step 4 : Choose the output format : please choose Mpeg1 – its the safest, easy to use and guaranteed can be played at your Exora DVD.

  
Step 5 : Choose your output destination : just put desktop – easy to spot


Step 6 : Click ‘RUN’ , the blue button at your bottom right and wait for the conversion to take effect. Normally for 1 hour 30 minutes movie, it will take about 30 minutes or so to finish.


 conversion in progress - the conversion duration is shown here

 
Step 7 : copy the file that you just converted to your external data storage (USB memory) and plug it at your exora DVD player.


Step 8 : enjoy!!! 
My  nightmare had come to an end.....

any feedback please post at the comment section.

Thank you



28 comments:

  1. Tuan boleh tuan bagi link dowload untuk win x hd.puas gak saya cari yang free tp semu x leh download.tq

    ReplyDelete
  2. Tuan boleh search Google : win x HD converter deluxe. Selain mpeg4, .avi juga boleh play kat player

    ReplyDelete
  3. mohon bantuan...kenapa bila saya main movie dari USb (avi file), skrin gelap jer...perlu ada setting lain pada player ker??

    ReplyDelete
  4. Masa play tu ada keluar suara tak tuan? kalau ada, mungkin ada masalah dgn wiring atau yg lain.
    tuan cuba format yang lain dahulu contohnya mp4, tengok boleh ke tidak.

    ReplyDelete
  5. Terima kasih tuan reply pertanyaan saya....saya Zaher,,saya dh try format MP4 ..player x boleh detect file terus...file AVi dia detect tp tu la masalah nyer...x kuar gambar dan suara pun x der...skrin gelap jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. Sebelum tu, nak tanya, encik pakai converter apa? Mungkin ada yg tak kena dgn file bila convert tu. Pastikan file di convertkan kepada .mpeg. kalau tak boleh jugak, cuba guna file yg lain dan guna coverter yg sama utk convert ke .mpeg (nak buktikan samada file yg original tu ok ke tak. Jika masih tak ok, saya sarankan tukar converter.
      Harap dapat membantu

      Delete
    2. maaf lewat reply,,,terima kasih tuan krn bg idea utk menyelesaikn masalah saya ni...saya akan cuba...tq.

      Delete
    3. oo...saya guna YTD downloader dan Media corder.....ni nak try yg laen lak...Tq.

      Delete
    4. haaa ...berjaya juga akhirnya...saya guna converter MONAviVideo dan convert file kepada Mpeg..Tq kerana membantu...

      Delete
    5. Tahniah. Win XD converter deluxe ada new version. version yang lama dah tak boleh nak convert. Tension je. Kena la cari yg baru

      Delete
  6. salam tuan, ade format yg specific x utk video yg di mainkan dlm kereta..tq

    ReplyDelete
  7. walaikumsalam. untuk player exora standard, format dia yg selamat adalah .avi tapi file dia akan jadi besar, makan banyak space dalam usb pendrive tu. satu lagi format adalah .mpeg, yang ni kecik tapi kadang2 tak boleh play jugak. memang sakit jugak la hati. kebanyakkan movie file yg di download dari internet adalah dalam format .mp4, player exora memang tak boleh play format ni. Harap dapat membantu.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum tuan.. sy nak tanya kenapa bila sy cucuk pendrive utk bukak video dlm kereta, dia naik "Can't play this device,please check the device". Dah cuba format semula pendrive pun masih naik yg sama..tp klu bukak dlm laptop semua files ada je.. masa mula2 beli pendrive tu n test satu video utk tengok running atau x, mula2 ok., boleh main.. tp lepas masukkan video yg lain, naik statement can't play tu..
    Sy tak tahu apa masalahnya..? Ada apa2 pendapat x tuan utk fix kn masalah ni?
    Trm ksh atas bantuannya..

    ReplyDelete
  9. apakah file format video tersebut? Kalau dekat dalam laptop kebanyakkan file semua dia boleh baca, tapi kalau player exora ni dia tak boleh banyak. Saya rekomen .avi atau .mpeg1.
    Kebanyakkan movie file download dari internet adalah mp4 dan mkv - yg tak boleh di play kat player exora. harap dpt membantu

    ReplyDelete
  10. video tu smua mmg dlm format .avi dan .mpeg1.. tp itulah yg sy hairan, masa mula2 test, dia blh bukak video yg sy test tu.. tp bila masukkn files video yg lain, tiba2 pendrive tu langsung tak boleh dibaca n naik status "can't read this device". adakah pendrive tu yg bermasalah kemudiannya? sbb sy cuba pendrive lama yg sy gunakan sblm ni (memori kecil) msh boleh bukak smua video n files lain.. sy cuba kosongkan semula pendrive baru tu utk lihat mgkn ada files yg x support, tp bila cucuk je terus kluar jgk notification yg sama, seolah2 pendrive tu langsung x boleh digunakan pd radio tu.. sedangkan masa mula2 td boleh.. itu yg sy pelik dan tak jumpa lagi cara bagaimana nak selesaikn..
    Tuan ada cadangan tak apa2 cara yg sy boleh cuba utk fix kn masalah pendrive tu? sbb bila bukak dlm laptop n isi apa2 files smua dia berfungsi je dgn baik.. pelik bila tak boleh digunakan dlm radio tu pulak.. :(

    Terima kasih byk2 Tuan atas feedbacknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa pendrive tu. Tuan cuba tukar pendrive yang mahal sikit atau cuba yang lain 16gb ke. Sbb pendrive tuan yang lama, dvd tu boleh read.
      Pendrive

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Saya guna total video converter. Dah convert ke mpeg1 tapi unsupported file. Hari ni saya try convert ke wmv nk tgk bole atau tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. convert to .avi je tuan. mesti boleh. Mpeg ni kalau tak kena gaya, tak boleh play. sakit betul hati.

      Delete
  13. Saya video dari youtube convert ke mpeg2 boleh cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni entry lama ni tuan. Saya ada update cara mudah convert file pakai hp je. Tuan boleh browse blog saya

      Delete
  14. Replies
    1. This is an old post, the easiest way is to convert movie to .avi format using hp Android apps proved to be much easier. The link to my latest blog entry provided at the 1st paragraph. Thanks for reading

      Delete
  15. Dvd exora saya tak boleh play...sangkut2..

    ReplyDelete
  16. Dvd exora saya tak boleh play...sangkut2..

    ReplyDelete
  17. Dvd exora saya tak boleh play...sangkut2..

    ReplyDelete
  18. Dvd exora saya tak boleh play...sangkut2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik pasang DVD ke atau pasang movie pakai USB yang tersangkut2 tu? kalau DVD, mungkin DVD disc tu ada masalah, kalau USB mungkin conversion dia ada masalah.

      Delete